vineri, 17 ianuarie 2014

Fisa pentru colorat

Aceasta fisa am realizat-o pentru copii clasei I, in cadrul proiectului de lectie finala la matematica si explorarea mediului, sustinut in periodata de practica pedagogica. Fisa reprezinta incheierea activitatii.





Familia mea 

Pentru cei care isi iubesc familia am adaugat cel mai frumos cantec numit Familia Mea.
Acest cantecel l-am pregatit pentru a-l canta impreuna cu cei mici, la finalul activitatii lectura dupa imagini la clasa pregatitoare.

Versuri:
 
FAMILIA MEA


MAMA SI TATA
SI FRATII MAI MICI,
DRAGI SURIOARE SI BUNII – BUNICI
CA-NTR-UN BUCHET II POT NUMARA
FAMILIA MEA...

MAMA E PAINEA DE CARE MI-E DOR
TATA E SOARELE STRALUCITOR
FRATI SI SURORI PETALE DE FLORI
FAMILIA MEA...

BUNICUL MEU MI-E TARE DRAG
EL POARTA AL CREDINTEI CURATE STINDARD,
BUNICA MEA CU ZAMBET CALD
ACEASTA-I FAMILIA MEA!

MAMA SI TATA
SI FRATII MAI MICI,
DRAGI SURIOARE SI BUNII – BUNICI
CA-NTR-UN BUCHET II POT NUMARA
FAMILIA MEA...

MAMA E PAINEA DE CARE MI-E DOR
TATA E SOARELE STRALUCITOR
FRATI SI SURORI PETALE DE FLORI
FAMILIA MEA...




Dreptul la viata,
Un filmulet emotionant, ce il am din perioada liceului, pe cand eram voluntar la "Impact for You". Nu am reusit sa il incarc de pe laptopul meu, insa l-am gasit si pe youtube.com












Micul Inger,
Unul dintre filmuletele vizionate in perioada liceului, atunci cand faceam parte din grupul de elevi voluntari in cadrul "Impact for You".

marți, 14 ianuarie 2014

De discutat cu Invatatorul



Oare exista ceva ce ai putea sa-i spui unui invatator pentru a-l ajuta sa-si faca treaba mai usor? Desi el este expertul in educatie, cand vine vorba de copilul tau, nimeni nu il cunoaste la fel de bine ca tine. De aceea, exista anumite informatii pe care i le poti impartasi profesorului si care il vor ajuta sa inteleaga exact care sunt nevoile copilului tau si sa aleaga abordarea potrivita in comunicarea cu acesta.
Inceputul noului an scolar este ocazia excelenta pentru a deschide un dialog cu invatatorul. Daca nu stii de unde sa incepi, iata o lista cu 7 lucruri pe care cadrul didactic trebuie sa le cunoasca:
1. Informatii despre sanatate. Invatatorul trebuie sa stie daca micutul tau sufera de o boala precum diabet sau astm ori daca este alergic la anumite produse alimentare. Astfel, copilul tau va fi supravegheat corespunzator, iar riscurile unui accident vor fi minime.
2. Probleme in familie. Informeaza invatatorul in cazul in care in familia ta se petrec schimbari majore, care ar putea afecta bunastarea copilului, precum divortul, mutarea intr-o casa noua sau decesul unei persoane apropiate. Chiar daca micutul pare sa fie in regula, invatatorul va trebui sa fie atent la schimbari bruste de comportament si sa poata actiona corespunzator.7
3. Trasaturi de personalitate sau probleme de comportament. Poate copilul tau este timid si are greutati in a-si face prieteni noi sau poate ca in ultima vreme nu a fost foarte cuminte acasa, ti-a raspuns si te ingrjorezi ca ar putea face la fel la scoala. Oricare ar fi problema, invatatorul trebuie sa o cunoasca si sa fie pregatit.
4. Puncte tari si puncte slabe. Copilul tau se descurca de minune la matematica, dar se teme sa citeasca cu voce tare. Iubeste materiile umaniste, dar are probleme in a intelege notiunile realiste. Daca prezinti invatatorului aceste informatii de la inceput, va sti cum sa lucreze cu micutul tau pentru a-l ajuta sa inteleaga notiunile care sunt mai grele pentru el.
5. Stilul de invatare. Copilul tau invata mai usor prin exerctii practice decat prin simpla citire a informatiilor, ceea ce inseamna ca se incadreaza in stilul kinestezic. Vorbeste-i invatatorului despre asta si impartaseste-i metodele de invatare pe care le-ai testat si care functioneaza pentru cel mic.
6. Obiceiuri de studiu. Micutul tau rezolva foarte repede exercitiile la matematica, dar trage de timp cand vine vorba de tema la romana? Notele au de suferit deoarece petrece prea mult timp in cadrul activitatilor extrascolare? Spune-i invatatorului despre obiceiurile de studiu ale copilului tau si despre orice alte lucruri care influenteaza performantele scolare. Cu siguranta va sti cum sa te sfatuiasca pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si faca temele asa cum trebuie si sa organzati mai bine timpul de dupa scoala.
7. Pasiuni si interese. Cu cat stie mai multe despre hobby-urile copilului tau, cu atat ii va fi mai usor invatatorului sa faca anumite conexiuni la clasa. Micutul va fi mult mai atent la ora de romana cand i se explica o informatie prin analogie la cartea lui preferata sau la un personaj pe care il indrageste.
Comunicarea parinte-invatator trebuie sa fie bidirectionala, astfel ca este important nu doar sa-l asculti pe invatator vorbind despre progresele micutului tau la clasa, dar sa-i vorbesti si tu la randul tau despre aspecte din viata personala, care ar putea influenta in vreun fel comportamentul copilului la scoala. De asemenea, s-a demonstrat ca o buna relationare intre parinte si invatator influenteaza pozitiv performantele scolare ale elevilor.
Cum sa-l incurajezi pe copilul tau sa se joace

 

 

Amenajeaza-i un loc special de joaca, fie intr-o camera separata, fie intr-un colt al camerei de zi. Obiectele din casa pot deveni adevarate piese centrale in povestile create de imaginatia copilului tau. De exemplu, masa din sufragerie poate deveni un fort sau un castel magic. Dati scaunele la o parte, strangeti obiectele de pe masa si acoperiti-o cu un cearceaf mare, ale carui margini sa cada pe podea. Tot cu ajutorul unui cearceaf, canapeaua poate deveni un topogan sau chiar un tunel pe care un mic detectiv il poate investiga.
Ofera-i “instrumentele” creative necesare jocului. Pentru acest lucru, nu este nevoie neaparat sa mergi in magazine si sa cheltuiesti sume mari de bani. Chiar si cele mai banale obiecte care se regasesc in casa voastra pot reprezenta recuzita excelenta pentru aprinderea imaginatiei celui mic. Cutiile de carton pot lua nenumarate forme: de la casute sau patuturi pentru papusi la cufere pline de comori, computere ori case de marcat. Frumusetea acestora consta in faptul ca cei mici le pot transforma folosindu-si imaginatia in obiecte originale, create de ei insisi.
Fii tovarasul de joaca al copilului tau. Copiii iubesc sa se joace cu parintii lor. Atunci cand cel mic te serveste cu o ceasca de ceai imaginara, intra in joc, prefa-te ca bei din ea, cere-i o lingurita de zahar si asa mai departe. Arata-te interesat de ceea ce face copilul tau, intrucat in acest mod il vei ajuta sa dezvolte povestea si ii vei incuraja imaginatia.
Ofera-i ocazii si experiente de joaca. Citeste-i carti si inspira-i pasiunea pentru lectura. In acest mod, va fi expus la diverse scenarii, povesti si experiente, care ii vor imbogati imaginatia si din care va invata, jucandu-se si interpretand intamplarile despre care aude sau citeste. Mergi cu el in locuri noi si interesante, cum ar fi un muzeu sau Gradina Zoologica. Vorbeste-i despre lucrurile din jurul vostru si inspira-i curiozitatea cu privire la cum functioneaza lumea. Experientele noi au un rol foarte mare in dezvoltarea imaginatiei copiilor, intrucat le ofera idei de joaca si le hraneste curiozitatea de afla mai mult si mai mult despre ceea ii inconjoara.
Bucuria de a fi copil se traduce prin joaca. Profita de timpul petrecut impreuna cu copilul tau joaca-te alaturi de el. Nu numai ca relatia dintre voi doi va deveni mult mai stransa, dar cel mic va avea ocazia sa isi exerseze creativitatea si sa deprinda abilitati care ii vor fi de folos mai tarziu in viata.

“Engleza pentru Viata”- Aducem impreuna bucuria in centrele pentru copii 

 


Miscarea educationala a Asociatiei Shakespeare School pentru Educatie se extinde tot mai mult in Bucuresti si in tara. Cel de-al doilea modul al proiectului “Engleza pentru Viata” s-a incheiat cu mare succes la sfarsitul anului (aproxomativ 350 de copii din 14 centre sociale au beneficiat de program) iar acum asociatia recruteaza voluntari pentru modulul trei.
Programul “Engleza pentru Viata”, de predare a limbii engleze prin joc in centre sociale, a primit in 2013 premiul european pentru inovatie in invatarea limbilor straine acordat de Comisia Europeana.


  • Ce presupune voluntariatul?
Predarea limbii engleze in centre sociale prin jocuri si activitati interactive. O echipa de doi sau trei voluntari merge saptamanal intr-un centru social pentru o sedinta de o ora si jumatate sau doua ore de limba engleza distractiva. Grupele sunt in general formate din 6-15 copii intre 4 si 12 ani, grupati in functie de varsta si nivelul de limba engleza.

  • Cine poate deveni voluntar “Engleza pentru Viata”?
Voluntarii asociatiei sunt seriosi si punctuali,deschisi si prietenosi. Ei isi planifica din timp activitatile pentru lectie si la ora sunt mai mult decat profesori de engleza: devin prietenii si indrumatorii copiilor, iar acestia ii considera modele de urmat.
Voluntarii asociatiei sunt in general tineri studenti si liceeni si nu este necesara experienta de predare. Ei trebuie sa stie foarte bine limba engleza si sa poata aloca activitatii de voluntariat minim 4 ore pe saptamana.


  • Care sunt beneficiile pentru voluntari?
Activitatea din centre ii ajuta pe tineri sa devina mai responsabili, mai rabdatori, mai optimisti si mai altruisti.
Interactiunea cu acesti copii destepti si ambitiosi, ce au nevoie doar de un imbold pentru a-si depasi conditia, ii ajuta pe tineri sa isi deschida perspectivele.
Voluntari au prins multa incredere in ei si si-au descoperit noi abilitati de comunicare, relationare sau lucru in echipa.
Programul de voluntariat presupune si training-uri despre metodologia predarii prin joc sustinute de profesorii Shakespeare School. De asemenea, ei pot beneficia de mentorat din partea profesorilor pentru a imbunatati calitatea orelor de engleza.
  • Cum se face inscrierea?
Cei care doresc sa devina voluntari sunt rugati sa trimita CV –ul si o scrisoare de motivatie in limba engleza pana la data de 19 ianuarie la adresa office@asociatiapentrueducatie.ro.
Cei selectati vor fi invitati in saptamana urmatoare la un scurt interviu, urmand ca dupa 27 ianuarie sa poata incepe activitatea.
Obezitatea – a cincea cauza de deces la nivel global
obezitatePeste un miliard de persoane la nivel global sunt supraponderale sau obeze, cresterea semnificativa fiind inregistrata mai ales in tarile in curs de dezvoltare, conform unui raport realizat de The Overseas Development Institute.
904 milioane de persoane supraponderale in tarile in curs de dezvoltare
In perioada 1980-2008, numarul persoanelor supraponderale sau obeze din tarile in curs de dezvoltare a crescut ingrijorator, de la 250 la 904 milioane de persoane.
Limita peste care oamenii sunt considerati supraponderali are in vedere indicele de masa corporala cu o valoare peste 25.
557 milioane de persoane obeze in tarile dezvoltate
Cresterea procentului in cazul numarului de persoane supraponderale sau obeze nu ocoleste nici tarile dezvoltate.
Astfel, in aceeasi perioada rata a crescut de 1,7 ori.
“Vom asista la nivel global la o crestere extrem de puternica a numarului persoanelor care sufera de anumite tipuri de cancer, de diabet, de accidente vasculare cerebrale au de crize cardiace, o povara uriasa pentru sistemele publice de sanatate”, a precizat Steve Wiggins, unul din autorii studiului.
Supraponderalitatea – in topul cauzelor de deces la nivel global
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca supraponderalitatea si obezitatea reprezinta al 5-lea factor de deces la nivel mondial.
Aproximativ 2,8 milioane de adulti mor in fiecare an din cauza obezitatii.


Bibliografie: www.agerpres.ro