marți, 14 ianuarie 2014

De discutat cu Invatatorul



Oare exista ceva ce ai putea sa-i spui unui invatator pentru a-l ajuta sa-si faca treaba mai usor? Desi el este expertul in educatie, cand vine vorba de copilul tau, nimeni nu il cunoaste la fel de bine ca tine. De aceea, exista anumite informatii pe care i le poti impartasi profesorului si care il vor ajuta sa inteleaga exact care sunt nevoile copilului tau si sa aleaga abordarea potrivita in comunicarea cu acesta.
Inceputul noului an scolar este ocazia excelenta pentru a deschide un dialog cu invatatorul. Daca nu stii de unde sa incepi, iata o lista cu 7 lucruri pe care cadrul didactic trebuie sa le cunoasca:
1. Informatii despre sanatate. Invatatorul trebuie sa stie daca micutul tau sufera de o boala precum diabet sau astm ori daca este alergic la anumite produse alimentare. Astfel, copilul tau va fi supravegheat corespunzator, iar riscurile unui accident vor fi minime.
2. Probleme in familie. Informeaza invatatorul in cazul in care in familia ta se petrec schimbari majore, care ar putea afecta bunastarea copilului, precum divortul, mutarea intr-o casa noua sau decesul unei persoane apropiate. Chiar daca micutul pare sa fie in regula, invatatorul va trebui sa fie atent la schimbari bruste de comportament si sa poata actiona corespunzator.7
3. Trasaturi de personalitate sau probleme de comportament. Poate copilul tau este timid si are greutati in a-si face prieteni noi sau poate ca in ultima vreme nu a fost foarte cuminte acasa, ti-a raspuns si te ingrjorezi ca ar putea face la fel la scoala. Oricare ar fi problema, invatatorul trebuie sa o cunoasca si sa fie pregatit.
4. Puncte tari si puncte slabe. Copilul tau se descurca de minune la matematica, dar se teme sa citeasca cu voce tare. Iubeste materiile umaniste, dar are probleme in a intelege notiunile realiste. Daca prezinti invatatorului aceste informatii de la inceput, va sti cum sa lucreze cu micutul tau pentru a-l ajuta sa inteleaga notiunile care sunt mai grele pentru el.
5. Stilul de invatare. Copilul tau invata mai usor prin exerctii practice decat prin simpla citire a informatiilor, ceea ce inseamna ca se incadreaza in stilul kinestezic. Vorbeste-i invatatorului despre asta si impartaseste-i metodele de invatare pe care le-ai testat si care functioneaza pentru cel mic.
6. Obiceiuri de studiu. Micutul tau rezolva foarte repede exercitiile la matematica, dar trage de timp cand vine vorba de tema la romana? Notele au de suferit deoarece petrece prea mult timp in cadrul activitatilor extrascolare? Spune-i invatatorului despre obiceiurile de studiu ale copilului tau si despre orice alte lucruri care influenteaza performantele scolare. Cu siguranta va sti cum sa te sfatuiasca pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si faca temele asa cum trebuie si sa organzati mai bine timpul de dupa scoala.
7. Pasiuni si interese. Cu cat stie mai multe despre hobby-urile copilului tau, cu atat ii va fi mai usor invatatorului sa faca anumite conexiuni la clasa. Micutul va fi mult mai atent la ora de romana cand i se explica o informatie prin analogie la cartea lui preferata sau la un personaj pe care il indrageste.
Comunicarea parinte-invatator trebuie sa fie bidirectionala, astfel ca este important nu doar sa-l asculti pe invatator vorbind despre progresele micutului tau la clasa, dar sa-i vorbesti si tu la randul tau despre aspecte din viata personala, care ar putea influenta in vreun fel comportamentul copilului la scoala. De asemenea, s-a demonstrat ca o buna relationare intre parinte si invatator influenteaza pozitiv performantele scolare ale elevilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu